Fakkelgaardens blog

Fra soldaterhjem til gourmethotel

af Maria Frandsen
Daglig leder

Lad mig tage dig med tilbage til begyndelsen

Fakkelgaardens historie går helt tilbage til 1930’erne, hvor bygningerne oprindeligt dannede ramme for “Grænsehjemmet”. Sønderjylland blev som bekendt genforenet med Danmark i 1920, og en af de dengang lokale ildsjæle – Martin Hammerich – stod sammen med organisationen ”Det Unge Grænseværn” bag initiativet til opførelsen af et kombineret vandrehjem og kulturhus for unge mennesker fra Nordschleswig og det øvrige Danmark.

Den officielle indvielse af Grænsehjemmet fandt sted den 18. oktober 1936 og her deltog såvel lokale som kongeparret Christian d. X og Alexandrine. I mange år var Grænsehjemmet det foretrukne sted for mange af områdets unge. Med tanke på Sønderjyllands genforening med resten af Danmark få år tidligere, var formålet at forbedre de besøgendes kendskab til grænselandet og derigennem skabe forståelse for områdets helt særlige kultur. Vandrehjemmet var rent faktisk en overgang Nordens største.

Et samlingspunkt for tyske soldater..
og danske modstandsmænd

Under 2. verdenskrig blev Fakkelgaardens lokaler af tyskerne brugt som rekreationssted for de sårede tyske soldater. Men lige som mange andre steder i Danmark husede Kollund også danske sabotører, der med jævne mellemrum, udøvede sabotage mod blandt andet jernbanestrækninger for at vanskeliggøre tyskernes aktiviteter.

Mod slutningen af krigen var tre unge sabotører imidlertid tæt på at blive opdaget, og de var tvunget til at gå under jorden. Historien fortæller at Grænsehjemmets bestyrer i al hemmelighed gav sabotørerne husly i Tårnet.

Frem til befrielsen levede de således under samme tag som besættelsesmagten, der fortsatte med at nyde de rekreative omgivelser i lykkelig uvidenhed om sabotørernes tilstedeværelse.

Næsten gang du sidder i den øverste tårnrestaurant, så lad da dit blik hvile et øjeblik på de flotte bjælker i loftet og tænk på de tre modstandsmænd, der skjulte sig for tyskerne lige over hovedet på dem.

 

Fra vandrehjem til eksklusiv restaurant

Ved sin død testamenterede Martin Hammerich ejendommen til “Det unge Grænseværn”. Til minde om hans enestående arbejde rejste man en mindebuste på Grænsehjemmet. Denne buste står den dag i dag stadigvæk i baren og minder, sammen med andre artefakter, om hotellets fortid. “Det unge Grænseværn” drev Grænsehjemmet frem til 1978, hvor ejendommen blev solgt til forpagteren J. Johansen. Herefter fungerede bygningerne udelukkende som vandrehjem indtil 1990, hvor de igen blev udbudt til salg.

På en af sine ture langs Gendarmstien havde Hans Frede Fleggaard fået øjnene op for de gamle bygninger. ”Det må være Danmarks bedst beliggende vandrerhjem” havde han tænkt – og da Grænsehjemmet i 1990 blev udbudt til salg overtog Fleggaard familien og kimen til en helt ny æra for de gamle bygninger var nu lagt. Dørene blev i juli 1992 slået op for Hotel og Restaurant Fakkelgaarden i nyrenoverede lokaler.

I dag danner Fakkelgaarden og de historiske bygninger rammen om oplevelser, fester og særlige arrangementer for både lokale og tilrejsende gourmeter.

Hvor navnet Fakkelgaarden stammer fra? Se det er en historie til en anden gang.

Fakkelgaarden Restaurantchef

Følg os på vores sociale medier

Facebook

Instagram

LinkedIn