Select Page

Kunsten at blindsmage vin

af Anne Dorte

Tjener

Udfordringen ved at identificere vin og spiritus

I dag vil vi dele en spændende oplevelse med jer om blindsmagning. Som tjener er en af de mest udfordrende discipliner blindsmagning af vin og spiritus. Blindsmagning indebærer identifikation af en vin eller spiritus, der serveres blindt; altså uden at deltagerne kender oplysningerne på den. På Fakkelgaarden er blindsmagning en vigtig del af vores arbejde, og vi skiftes så vidt muligt til at tage en “blinder” med for at udfordre os selv. Vi forsøger at identificere druesort(er), årgang, land og område – og i hvis man er rigtig skarp endda producentens navn. Selvom det er sjældent, at vi får det hele rigtigt, er der nogle få øjeblikke, hvor alt falder på plads, og det lykkes at få fuldt hus – og det er virkelig tilfredsstillende.

En spændende blindsmagning

I torsdags den 29. juni besluttede vi os for at blindsmage to vine på Fakkelgaarden. Den første var en dansk hvidvin fra Skærsøgaard Vingaard, beliggende ved Kolding. Vinen var fremstillet på Orion-druer og høstet i 2018, hvilket betyder, at den var lidt “gammel” for en dansk vin. Under blindsmagningen fremviste den noter af æblekasser, let overmodne æbler, hyldeblomst og roser – en sand smagsoplevelse af dansk sommer. Denne specielle vin undrede mange af os, og det var svært at gætte.

Den anden vin var en rødvin lavet på Mencia-druer fra Bierzo i Nordvestspanien. Denne vin var utrolig kraftfuld sammenlignet med andre Mencia-vine, som vi tidligere har smagt. Vi prøvede årgang 2018 fra Bodegas Godelia og blev mødt af en kødfuld og tanninrig smag med noter af grøn peber og en let røget tone. En vin der vil være ideel til stegt kød såsom stegt oksebryst eller lammekød.

 

 

Resultatet af blindsmagningen

Begge vine var ekstremt vanskelige at gætte, og der blev kom mange forskellige bud. Men i sidste ende viste det sig, at vores tjenerelev Simone var dagens topscorer! Hendes sanser og viden om vin førte hende til at identificere flere karakteristika ved begge vine end de resterende deltagere, hvilket gjorde hende til vinderen af denne spændende omgang blindsmagning.

Blindsmagning af vin og spiritus er en disciplin, der kræver erfaring, viden og en skarp sans for smag og duft. På Fakkelgaarden værdsætter vi denne udfordring og forsøger altid at forbedre vores evner blandt andet gennem blinde smagninger. Det er en fantastisk måde at udforske og udvide vores horisont inden for vinverdenen. Vi fortsætter med at udfordre os selv og se frem til flere spændende og overraskende smagsoplevelser.

Tak for blinder! – og tak fordi I ville læse med.

Fakkelgaarden Restaurantchef

Følg os på vores sociale medier

Facebook

Instagram

LinkedIn