Fakkelgardens historie
Fakkelgaardens bygninger dannede oprindeligt rammen om “Grænsehjemmet”. Et kombineret vandrehjem og kulturhus for unge mennesker fra Nordschleswig og det øvrige Danmark. Med tanke på Sønderjyllands genforening med resten af Danmark få år tidligere, var formålet at forbedre de besøgendes kendskab til grænselandet og derigennem skabe forståelse for områdets helt særlige kultur.
Ved den officielle indvielse 18. oktober 1936 deltog såvel lokale som kongeparret Christian d. X og Alexandrine. Bag initiativet til opførslen stod Martin Hammerich.
Samlingspunkt for danskere og tyskere
Under 2. verdenskrig brugte tyskerne Grænsehjemmet som rekreationssted for sårede tyske soldater. Lige som mange andre steder i Danmark husede også Kollund danske sabotører, der med jævne mellemrum, udøvede sabotage mod bl.a. jernbanen for at vanskeliggøre tyskernes aktiviteter.
Mod slutningen af krigen var tre unge sabotører imidlertid tæt på at blive opdaget, og de var tvunget til at gå under jorden.
Historien, vil vide, fortæller at Grænsehjemmets bestyrer i hemmelighed gav sabotørerne husly i Tårnet. Frem til befrielsen levede de således under samme tag som besættelsesmagten, der fortsatte med at nyde de rekreative omgivelser i lykkelig uvidenhed om sabotørernes tilstedeværelse.
Fra vandrehjem til eksklusiv restaurant
Ved sin død testamenterede Martin Hammerich ejendommen til “Det unge Grænseværn”. Til minde om hans enestående arbejde rejste man en mindebuste på Grænsehjemmet. “Det unge Grænseværn” drev Grænsehjemmet frem til 1978, hvor ejendommen blev solgt til forpagteren J. Johansen. Herefter fungerede bygningerne udelukkende som vandrehjem indtil 1990, hvor de igen blev udbudt til salg. Fleggaard familien havde fået øjnene op for bygningernes mange muligheder og kimen til en helt ny æra for de gamle – nu gennemrestaurerede – bygninger var lagt, da dørene i juli 1992 blev slået op for Hotel og Restaurant Fakkelgaarden.
I dag danner Hotel og Restaurant Fakkelgaarden rammen om oplevelser, fester og særlige arrangementer for både lokale og tilrejsende gourmeter.